Friday, January 23, 2009

The Return Of Bekok

Salam....Kat sini aku nk ceritakan xpdc ke2 yg aku join dan X-Challeng siri ke-4.tp kli ni aku sbgai peserta jaa walaupun ada sedikit sbyk terlibat juga secara x langsung tuk xpdc kali ni..heee~..

Yeaahh..Bekok X-Challenge kembali lgik tp dgn nama The Return Of Bekok..hikhik..aku yg sememangnya mengidam nk g sana lgik..yeahh la kan..dulu aku n kak miza sbgai moderator progam, Padel sbgai director, Raja sbgai teknikal, Kamel sbgai Biro Publisiti, Anfal n Wan AIsyah sbgai S/U dan beberapa org lgi yg terlibat mcm blunkurt, Poxsu dan ramai lgik dikalangan barisan tanzim..hukhuk..sorry2 tersasul lak aku, aku bukan nk cita pasal Bekok X-Challenge tp The Return of Bekok.ngeee~
Tp kali ni sbgai peserta..


Tuk XPDC kali ni gabungan 1 nama club yg sama cuma berbeza campus. IU cyber n IU Melaka. Dgn directornya adalah Padel(BSR IU Melaka) dan Pjal(KKR IU cyber) sbgai AD. Mmg mantap. Hikhik..tp tuk membuat xpdc di Bekok ni bukanlah satu perkara yg mudah kerna dulu pun bermacam2 rintangan dan cabaran yg dihadapi. Tp aku rasa x yah la nk cita kat sini kan..hehe..Apa yg aku nk cita kali ni adalah yg menarik nya xpdc kali ni adalah gabungan yg sememangnya akan merapatkan ukhwah d antara ahli2 IU dr dua campus. Selain tu, ianya mcm reunion antara member2 yg pernah join Bekok X-Challenge dulu walaupun x semua yg join tp skrung-skurangnya ia dpt mengimbau kembali kenangan zaman muda2 dulu..haha.. Antara senior2 bekok adalah bekas ahli BSR, Komiti, Bekas peserta Bekok X-Challenge adalah Raja Pojan,Padel, Kamel yg Comel,Zulfazlizan, Anfal, Mong, Rahimi, Ekyn, Yana, Aini, Pak Lan dan zinnie. Mgkin ada gak nama2 yg aku x tulis sbb x perasan..hukhuk. Tp kali ni tempat ni dah mengalami pelbagai perubahan dan penambahan tuk memantapkan lgik tempat ni..wah2..bagus2..tp yg x bestnya air sungai nya dah berubah jd x dalam dan airnya agak senang keruh. Org kat situ bgtau dulu besa banjir besar. Itu yg jadi cm tu.hukhuk..dah x cantik. Tp yg aku geramnya tgk ikan kat situ yg sgt2 la jinak dan byk..geram tul..klu bole mancing @ jala abis semua dh jdi lauk.hhaha..Dgn Ikan sebarai sebesar peha aku dok bermain2 kat dasar sungai smbil menangkap anak2 ikan lgik la membakar aku..haha..Tp aku terpaksa menahannya kerna situ adalah kawasan dilarang memancing.klu nk mancing kat kawasan campsite ke bawah ja yg bole.



Xtvt tuk xpdc kali ni berbeza sedikit sbb ada bbrapa tambahan xtvt yg x kurang bestnya terutamanya memancing..haha..semamangnya aku suka dgn xtvt ni. Selain tu ikhtiar hidup pun best sbb byk benda yg baru yg dpt spti cm mana nk cari bahan2 yg sesuai tuk wat masakan, tuk membakar, pinggan dr daun, bekas memasak dr bahan2 dlm hutan,buat pondok dan pelbagai lgik laa.. Selain tu ada gak xtvt menombak ikan tp aku x g join sbb aku lebih berminat dgn memancing..ngeh2x..aku siap dah bawak rod lgik. Tp aku terlupa nk beli permit kebenaran memancing kat dlm hutan ni. Tp aku dpt tau bole ja mancing, tp kena diam2 la.haha..dah dpt kebenaran.ngee~ Selain tu,yg lain2 xtvt adalah sama spti dulu mcm tracking ke Takah Tinggi, tp kali ni muslimat g ke Takah Pandan ja yg lebih dekat.hikhik.Pastu night tracking ke campsite cm dulu gak. Yg kurang nya adalah x da water tubing yg sememangnya menjadi idaman semua peserta tuk bermainnya.hukhuk..atas bbrapa masalah, so water tubing x leh nk main. Tp xpa still ada xtvt2 yg lain yg x kurang bestnya kannn.. Lg satu yg aku rasa x bestnya tuk xpdc kali ni adalah kurangnya mandi sungai beramai2(maksud aku bukan la campur laki pompuan tp asing2 laa). X macam dulu, pagi2 kul 7lebih dah start terjun sungai dah.sejuk ka dah x kira dah..janji mandi sungai..hehe..tp x pa..skrg aku bukan organizer. Aku hanya mengikut arahan.hukhuk..





Masa postmotem ada beberapa isu yg dibangkitkan, tp aku rasa x perlu diceritakan dlm ni. Cuma aku nk cita pasal apa yg padel ckp mengenai tugas sbnar dia adalah sbgai moderetor. Tp directornya org lain dan kebnykkan kerja diselesaikan oleh padel.hukhuk... Smbil dok cita tu dia pandang2 aku..aku hanya mampu tersenyum. Aku paham dan tahu apa yg dirasa oleh padel. Ianya sprti keadaan aku dulu, dimana waktu aku juga sbgai moderetor tp seumpama director. Tp ada juga yg menganggap Raja sbgai director sbb dia byk bersama dan membantu aku. Tp bgku sekurang2 nya Padel dah byk pengalaman sbb dia dah jadi tanzim tuk 2taun dan dah pernah tgk dan menghendal program2 cm ni. MAsa aku dulu, aku seorg yg x tau apa2. Diambil sbgai tanzim dlm keadaan seorg yg baru dlm semua bidang terutama dlm menghendal program. Terus terang aku bgtau sblum menjadi tanzim, aku x pernah hendal apa2 program apatah lgik menjadi director program.Selalunya aku hanya menjadi peserta dan komiti2 tambahan,tu pun join saja2 ja. Tp setelah aku jd tanzim tuk IU Melaka 05/06, mmg aku seumpama kejutan budaya.hukhuk. Cuma beza nya waktu tu aku mendapat sokongan dan bantuan dr ramai senior2 dan rakan2 seperjuangan sprti Kak Miza yg sememangnya byk memberi sokongan dan membantu aku, Poxsu, Abg Daus,Blunkurt,Hamdan, Zulfazlizan, Zulhilmi, Kak Aina, bdk2 biro aku yg sememangnya setia bersama mcm Raja Pojan, Kamel,Nik Zarizi, Padel, Pjal, Nawwar Wafaa, selain tu ramai lgik la yg byk membantu aku. Terutamanya tuk Bekok X-Challenge..Mmg aku menghadapi masalah paling besar.Hukhuk..smpai malm sblum event aku wat meeting ngan beberapa komiti dan hicom IU waktu tuk membincangkan masalah yg dihadapi. Pd waktu tu aku mcm dah nk give up gak tuk wat xpdc ni. Namun atas sokongan dan galakan serta bantuan dr sahabat2 seperjuangan alhamdulillah semuanya dpt diselesaikan..Ehh..aku dah mcm termelalut lebih2 lak..hikhik..Em..tp apa yg aku nk smpaikan adalah Setiap perkara pasti ada cabaran dan rintangan nya samaada yg nyata dan tidak nyata. Cuma kita sbgai pemegang amanah kena la bersiap sedia tuk menghadapi sbrang kemungkinan dan kena kuatkan diri dlm menghadapinya. Klu niat kita nk wat program yg baik, insyaAllah akan ada jalan penyelesaian nya..


Em..aku rasa cukup la kot serba sedikit apa yg aku mengarut kat sini.. Apa2 pun tahniah kepada Padel dan pjal serta komiti The Return Of Bekok kerna berjaya membuat xpdc tuk kali ni. Klu ada yg nk dgr cerita aku lgik bole berbual terus ngan aku yee..hikhik..:D..
Sekian terima kasih.


2 bunyi meow:

Hanif Amir said...

abg zack, upload le gambo kt rapid share. bru bleh xcess.

huhuhuhuh

Azril'Kiara said...

zack, ko kan alumni IU Melaka ..
hahahah ..
hari tu nyaris gak utk join bekok korang ni..
tp tak dapat cuti plak ..
nk apply tapi tak dapek ..
lain kali bro ..